Waarom het beveiligen van je e-mail wachtwoord zo belangrijk is


We gebruiken overal wachtwoorden voor. Bij steeds meer websites wordt je verplicht om een account aan te maken. Een nieuw account betekent weer een inlognaam en een wachtwoord bedenken. Uit gemak gebruiken veel mensen daarom steeds dezelfde inloggegevens met alle risico’s en gevolgen vandien.

Voor elk nieuw account is het aan te raden om een compleet nieuwe inloggegevens te bedenken. Dus voor elke website weer een andere inlognaam en een ander wachtwoord. Maar juist voor diensten zoals je digiD en je e-mailaccount is het erg belangrijk om je inloggegevens zo goed mogelijk te beveiligen.

 

Waarom is dit zo belangrijk?

Je e-mail account is de bakermat voor al je gegevens. Met andere woorden, wanneer een hacker toegang heeft tot je e-mail account, dan heeft hij automatisch ook toegang tot al je accounts.

webmail22

Hoe werkt dit?

Zelfs wanneer jij al zo goed bezig bent met het beveiligen van je persoonlijke gegevens op het internet, door voor elke website een andere naam en een ander wachtwoord te bedenken. Grote kans dat je op al deze website je wel steeds met hetzelfde e-mail account registreert. Veel van ons hebben maar een of twee e-mail adressen en daarom gebruik je logischerwijs tijdens het registreren voor nieuwe accounts steeds hetzelfde e-mail adres.

 

De nodige risico’s.

Dit is natuurlijk hartstikke efficiënt en makkelijk, maar brengt wel weer de nodige risico’s met zich mee. Want wat gebeurt er wanneer jij je wachtwoord of zelfs inlognaam voor een bepaalde website niet meer weet? Dan kun je deze eenvoudig opvragen door je e-mailadres in te voeren. Je krijgt vervolgens dan netjes een e-mail met daarin een link om je wachtwoord te veranderen.

webmail33

Je email account gehacked.

Stel nu dat een hacker niet je wachtwoorden weet voor al je online accounts bij al die verschillende diensten. Maar wel toegang heeft tot je e-mailaccount? Juist dan zou hij al deze online accounts ook kunnen hacken en zo misbruik kunnen maken van je persoonlijke gegevens, en of nog erger alles wachtwoorden en gegevens kunnen aanpassen.

Precies dit is de reden waarom je je e-mail account gegevens zo goed mogelijk moet beveiligen. Vaak heb je het niet eens in de gaten wanneer je e-mail gehacked is. De meeste e-mail providers hebben namelijk ook een webmail variant en hoeft een hacker dus nooit toegang tot je computer te hebben. Hij of zij hoeft alleen maar je e mailaccount te hacken, en dit kan ook via de webmail.

Hoe dit hacken precies gebeurt, is weer een ander onderwerp. Maar weet wel dat hier veel verschillende manieren voor zijn. En iemand je gegevens op allerlei manieren kan achterhalen waarmee hij uiteindelijk ook toegang tot je mailaccount kan krijgen. Vanaf daar zijn de mogelijkheden voor een hacker eindeloos omdat hij dan toegang tot al je accounts en wachtwoorden kan krijgen.

 

Hoe kun je je inloggegevens het beste beveiligen?

Er bestaat geen 100% zekerheid, en oplossingen die uitsluit dat je ooit gehacked zal worden. Wel kun je de drempel voor hackers aanzienlijk verhogen dat het gewoon simpelweg niet interessant is om jou te hacken.

webmail44

Voor elk account andere inloggegevens.

Zoals al eerder vermeld in dit artikel. Is het aan te raden om voor elk account een aparte inlognaam en wachtwoord te creëren. Zorg voor unieke en moeilijke te raden inloggegevens. Gebruik daarvoor altijd een combinatie van nummers, cijfers, en speciale symbolen. Gebruik ook een combinatie van grote en kleine letters.

 

De beste beveiliging is een sterk wachtwoord.

Hoe gek het ook klinkt en met de vele software toepassingen die er zijn. Begint het echt met het bedenken van een zo moeilijk mogelijk wachtwoord. Dit is de basis, daarna zou je nog kunnen gaan denken aan tweestapsverificatie inloggen.

Ik hoor je al denken. Jeetje moeilijk te raden wachtwoorden bedenken. Zorgt er alleen maar voor dat ik ze zelf ook vergeet. En opschrijven lijkt me nu ook niet handig. Nee in feite is het opschrijven van je inloggegevens ook kwetsbaar. Iemand hoeft maar je notities te zien en heeft al je gegevens.

Een van de betere oplossingen is daarom het gebruik van een wachtwoordmanager of ook wel password managers genoemd. Op passwordmanagers.nl staat een compleet overzicht van alle beschikbare wachtwoordmanager en hun functies. Daar kun je eenvoudig de verschillen en mogelijkheden inzien. De meeste van deze apps zijn nog gratis ook, dus doe er je voordeel mee.

Het voordeel van een password manager.

Als we alle voordelen van een password manager moeten opnoemen zijn we nog wel even bezig. Maar het zit hem vooral in de gebruikte beveiligings technieken, en het gemak. Zo kun je een password manager je wachtwoorden laten bedenken. Al deze wachtwoordmanagers hebben ingebouwde wachtwoord generators, waarmee je de moeilijkste wachtwoorden kun genereren. AL deze wachtwoorden kun je opslaan in je account en hoef je ze echt niet te onthouden.

Je hoeft enkel een hoofdwachtwoord te onthouden waarmee je bij je account voor je wachtwoordmanager kunt inloggen. Vervolgens koppel je hier ook nog tweestapsverificatie aan en je hebt in combinatie met de beste en nieuwste beveiligings software van je wachtwoord manager de beste beveiliging voor al je wachtwoorden en online accounts.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *